Kwekerij Morning Glory 
eenjarige zomerbloeiers achtergrond


Eenjarigen

Eenjarigen zijn planten met haast: binnen een jaar moeten ze ontkiemen uit zaad, opgroeien tot volwassen plant, bloemknoppen maken en gaan bloeien, zaad maken om daarna weer te sterven. Geen wonder dat ze alles uit hun kortstondig leven halen wat er maar inzit: een onbekommerd en uitbundig vertoon van felle, vrolijke kleuren.
Omdat eenjarigen eigenlijk maar één doel voor ogen hebben: zoveel mogelijk kindertjes (i.e. zaden) maken, produceren ze bloemen in overvloed en doen dat vele maanden lang (vooral als wij zo sadistisch zijn om de uitgebloeide bloemen steeds te verwijderen).

Daar steken de wat meer gedistingeerde vaste planten vaak wat bleekjes bij af. Die zorgeloze uitbundigheid van eenjarigen is juist de reden waarom veel tuinliefhebbers er met enig dedain op neerkijken. Afrikaantjes, petunia’s, lobelia’s, vlijtige liesjes….”wat ordinair”, zeggen ze. Zeker, er zijn soorten bij die tot gedrochten zijn doorgekweekt voor de massamarkt, maar vele van die “ordinaire” plantjes zijn absoluut onmisbaar voor mensen die met kleur willen spelen en smaakvolle combinaties willen maken.
Dat kan heel goed in potten, bakken en baskets, maar ook in de border, al dan niet samen met vaste planten. (zie foto)

Bovendien zijn er talrijke minder bekende eenjarigen (vooral soorten die zich niet in de eenheidsworstenfabriek van de massamarkt laten dwingen) met een kleurige, maar meer verfijnde en ingetogen bloempracht.

Er zijn veel planten die eenjarig worden genoemd, maar eigenlijk vast zijn, bijv. Verbena’s, Petunia’s, Leeuwenbekjes etc. Het is de winterkou, die een eind aan hun leven maakt. Deze soorten zou je vorstvrij kunnen overwinteren, maar meestal is dat de moeite eigenlijk niet waard: je kan beter elk jaar weer met frisse jonge planten beginnen die er helemaal weer zin in hebben. Voor het gemak scharen we alle planten die na het bloeiseizoen op de composthoop verdwijnen onder eenjarigen.