Kwekerij Morning Glory 

Tomaten en kruiden

Jarenlang was er maar een soort tomaat te koop in winkel en supermarkt: hard en smakeloos, door de Duitser wel eens bestempeld als 'Wasserbombe'.
Dat was niet voor niets: alleen als eenvormige harde knikkers lieten ze zich onbeschadigd vervoeren over afstanden die tegenwoordig de hele wereld omspannen. Dat daardoor een hele wereld van smaak verborgen bleef, realiseerden zich steeds minder mensen.
Langzaam komt er een kentering op gang en grote supermarktjongens verkopen nu ook andere en smaakvollere soorten.Laat u echter niet misleiden doordat ze nu aan een tros worden verkocht, vaak met een paar zgn. vergeten blaadjes er nog aan. Die zijn vaak nog even hard en smakeloos.

Jaren geleden zijn we al een kijkje gaan nemen in die halfverborgen andere tomatenwereld. Honderden tomatenrassen vind je er, de één nog ouder dan de ander, van knikker- tot vuistformaat, van groengestreept tot zwart, van zoet tot zuur, van hangplantje tot manshoge struik. Elk jaar proberen we een 20-tal uit om dan de goede te behouden, een heel subjectieve keuze natuurlijk. (Kijk ook eens op de website van de eetbare plantenpionier Peter Bauwens (www.denieuwetuin.be) of (www.tomatofest.com)

Een paar woorden over de verzorging. De tomaat stamt uiteindelijk uit de tropen. Dat betekent dat ons klimaat niet ideaal is voor de kweek in de volle grond buiten. Mensen met een kasje of serre (of grote vensterbank) zijn goed af. Toch zullen de meeste soorten op een beschutte, warme plaats buiten ook een rijke oogst geven. Het gebruik van een grote pot (minstens 20l) is dan handig. En dan maar hopen dat het niet teveel of te hard regent, want daar hebben ze echt en hekel aan.

De meeste tomaten hebben van nature een zwabberige, halfklimmende groeiwijze. Onze ervaring leert dat u zich niets hoeft aan te trekken van adviezen als zijscheuten verwijderen, okselscheuten wegdieven: laat de plant gewoon zijn eigen natuurlijke wijze groeien, de tomaten komen heus wel. Daarbij kunt u de stengels allengs opbinden aan een driepoot van tonkinstokken. Handiger is het om een cilinder van gaas in de pot te steken, waarin de tomaat zich zelf omhoog werkt. Let er dan op dat de mazen wijd genoeg zijn voor uw hand zodat de oogstbare vruchten bereikbaar zijn. Sommige soorten, de zgn. struiktomaten, hebben een gedrongen groeiwijze en behoeven geen steun.
Zorg voor voedzame grond en vochtige grond. Dat betekent voor potgekweekte tomaten dat u 1x per week bij moet mesten met vloeibare voeding.
Let hierbij een hoge K in de N-P-K verhouding (de drie getalletjes in kleine lettertjes op de verpakking). U kunt ook dagelijks een verdunde dosis geven. Geef tomaten in een pot regelmatig (dwz. elke dag) veel water.