Kwekerij Morning Glory 
Vorstgevoelige planten

 

Vorstgevoelige vaste planten

We maken ons allemaal zorgen over de opwarming van de aarde, maar de tuinliefhebber ziet er ook wel voordelen in: langzaam gaan de poorten open naar een nieuwe wereld, de wereld van de vorstgevoelige planten, die de Engelsman zo fraai aanduidt met “Tender Perennials”.

Het zijn vaste planten die het loodje leggen bij vorst. Voor de ene soort gebeurt dat al bij het eerste nachtvorstje in november, anderen kunnen wel enige tijd -10 graden doorstaan, maar begeven het bij een elfstedentochtwinter. In hun geboorteland hoeven de ‘tender perennials’ zich niet te wapenen tegen een invallende koude door -zoals bij planten uit koude streken- hun bladeren te laten vallen en bovengronds af te sterven. Ze bloeien onbekommerd het hele jaar door.

Als wij die planten in ons klimaat in de tuin zetten hebben ze geen idee dat er een winter komt en weten dus ook niet wanneer ze moeten stoppen met bloeien: ze gaan maar door en door, vaak langer dan 5 maanden aaneen. Daarmee laten ze de winterharde vaste planten achter zich, die zelden langer dan 5 weken aaneen bloeien. Het nadeel is natuurlijk dat je de vorstgevoelige planten niet aan hun lot kan overlaten in het najaar.
Het makkelijkste is om ze in een pot of kuip te laten groeien die, na wat terugknipwerk, op een vorstvrije plaats gezet kan worden.Vollegrondsplanten moeten eerst gerooid en opgepot worden.

Goklustigen en luie mensen laten ze gewoon in de grond staan en vertrouwen op een zachte winter: dat ging de laatste jaren erg goed voor heel veel planten, maar voor de afgelopen winter hebben ze waarschijnlijk misgegokt. Als u gokt, zorg dan voor een zeer goed afwaterende plaats: de meeste planten gaan ’s winters niet dood door de kou maar door natte voeten.

Behalve van de soort hangt het natuurlijk vooral af van de omstandigheden hoeveel koude een plant kan verdragen. Stadstuin- en balkonbezitters kunnen zich veel meer permitteren dan plattelandstuinders, die zich moeten wapenen tegen schrale oostenwinden.
Een plant die een paar zachte winters de gelegenheid heeft gehad om goed te wortelen en te verhouten kan vaak een strenge winter wel aan, in  tegenstelling tot een net geplant exemplaar.